Arhiv novic, januar 2011

31.12.2011  Misijonski glas iz Kambodže

 

Tudi v Phnom Penhu, za nas čisto na drugem koncu sveta se je rodil Odrešenik. On, ki je Luč, prihaja da razsvetli naša srca in premaga temo in strah v njih. To so uvodne besede misijonarke s. Ljudmile Anžič, ki nam ob koncu leta pošilja svoja voščila in deli z nami utrinke z misijona.


26.12.2011  17 novih misijonark

Med avgustom in septembrom letošnjega leta se je v Generalni hiši v pripravi na misijonsko poslanstvo zbralo 17 sester. Naprej so se odpravile v Mornese in Torino, septembra pa so v Baziliki Marije Pomočnice prejele misijonski križ.


22.11.2011  Molitev za Slovenijo

Obiskovalce našega spletnega portala vabimo, da se pridružite povabilu predsednika Slovenske škofovske konference k molitvi za domovino. Da bi kot slovenski narod prepoznali zgodovinski trenutek za prihodnje rodove ter se kot odgovorni kristjani in pošteni državljani vključili v izbiro novih voditeljev države.

02.11.2011  Prostovoljci VIDES včeraj in danes: Onkraj obzorja

VIDES internazionale, katere član je od leta 2006 tudi VIDES Slovenija po statutu enkrat letno pripravi skupščino, kjer svoje člane seznani z delom preteklega leta in povabi k potrditvi načrta za leto naprej. Skupščina je tudi kraj, kjer se krojijo smernice razvoja organizacije ter izmenjujejo dobre prakse, da bi bila kvaliteta delovanja čim boljša.


01.11.2011  Pripravljen plakat za Vezilo 2012

 

V nasprotju s prejšnjimi leti je to leto dikasterij za družbeno obveščanje, že v drugi polovici prejšnjega meseca objavil plakat za Vezilo 2012. Geslo le-tega je: V poznavanju in posnemanju don Boska so mladi poslanstvo našega življenja. Jaz sem dobri pastir. Dobri pastir da svoje življenje za ovce" (Jn 10,11).


25.10.2011  Misijonski večer z VIDES prostovoljci

V torek, 25. 10. 2011, so v naš študentski dom prišli prostovoljci, ki so letos en mesec preživeli v Angoli, pod okriljem organizacije VIDES in sester hčera Marije Pomočnice. Poleg s. Metke, ki jih je spremljala v Angolo, so to še: Petra, Anja, Aleš in Žiga.
Za uvod smo si ob glasbi pogledali nekaj slik z njihovega služenja. V nadaljevanju so prostovoljci povedali nekaj več o sami izkušnji. Izvedeli smo, kako so se pripravljali na poletno izkušnjo, kako so sodelovali pri pouku v tamkajšnjih šolah, kako so sami doživljali atmosfero v Angoli in kulturne razlike, deležni pa smo bili tudi nekaj zabavnih anekdot o poučevanju, kopanju in iskanju stvari, ki jih v portugalščini niso znali poimenovati.
Sproščeno vzdušje in odprtost prostovoljcev sta gotovo navdušila še kakšnega kandidata, da bi se podal po njihovi poti. Če ne drugače, pa v okolju, v katerem živijo ...

 

Marjeta Cerar


22.10.2011  Misijonska vas

V organizaciji Misijonskega središča Slovenije je med 21. in 22. oktobrom v Šentvidu nad Ljubljano potekala Misijonska vas. K sodelovanju smo bili povabljeni tudi prostovoljci VIDES, ki smo pripravili za obiskovalce delavnico spoznavanja Angole in nekaterih afriških iger.


21.10.2011  Misijonski pozdravi

Iz poletne Angole se nam oglaša prostovoljec Tomaž Gorenc, ki se je v prvih dvajsetih dnevih že privadil na okolje, poletno podnebje in šolske obveznosti, ki so mu zaupane. Tomaž se nahaja v skupnosti sester HMP v Bengueli in deluje v šolskem centru Lavre Vikune.


01.10.2011  Pogovor s Karmen Jenič, avtorico knjige »Koliko je ura«

 

V zbirki Mozaik pri založbi Salve je izšla nova biografija sv. Marije Dominike Mazzarello, soustanoviteljice Družbe hčera Marije Pomočnice. Izdaja knjige sovpada s 75-letnico prihoda prvih sester HMP v Ljubljano. O nastajanju, vsebini in sporočilu knjige smo se pogovarjali z avtorico, salezijanko sotrudnico Karmen Jenič.


28.09.2011  Poslani po vsem svetu

Tudi tokrat so iz torinske bazilike Marije Pomočnice odpotovali novi misijonarji, redovniki in laiki, da bodo v don Boskovem slogu oznanjali evangelij. Vrhovni predstojnik salezijancev jih je povabil, naj don Boska še bolje spoznajo, odkrijejo karizmatično svojskost in moč, še posebno pa posnemajo Kristusa, ki je »vzor inkulturacije«. Le tako bo njihova evangelizacija uspešna.


28.09.2011  Nova knjiga

Knjiga s podnaslovom Pripoved o življenju svete Marije Dominike Mazzarello prinaša sodoben življenjepis salezijanske svetnice, soustanoviteljice hčera Marije Pomočnice. V istem času kot sveti Janez Bosko je na Božje povabilo začela vzgojno in evangelizacijsko delo med dekleti. Je manj poznana kot don Bosko, a ima veliko povedati današnji mladini, zlasti dekletom in posvečenim ženam v salezijanski družini.


11.08.2011  Pesem slovesa

Pisemske ovojnice z izbranimi mislimi so se počasi začele nabirati za vse tiste, ki so v angolskih misijonih pustili svoj pečat. Naročila s pozdravi za tega in onega niso ponehala. Šofer je že zapeljal na prašno cesto, za avtom pa so tekli otroci z dvignjenimi rokami v pozdrav. To je bil zadnji pozdrav.


25.07.2011  Podobe življenja

Ko se močno tkejo prijateljske vezi in smo že pravi mojstri v učilnicah, v animaciji na oratoriju in pri katehezah, ko sedimo na peščeni obali in opazujemo kako sonce prehaja na drugo stran Atlantika se počasi začenjamo zavedati, da se bomo kmalu poslovili. Tako vztrajno shranjujemo v naša srca podobe, dogodke, srečanja, spoznanja...


15.07.2011  Tri anekdote

Danes se naša misijonska izkušnja že preveša v drugo polovico. Čeprav je časovni zamik z domovino le uro nazaj je čas prav tako neizprosen kakor doma. Vstajamo skupaj s soncem, kar je za tukajšnjo skupnost malo čez peto jutranjo uro, mrak pa nastopi že po osemnajsti uri. Naša srečanja so prepletena s številnimi osebami, njihovimi življenjskimi zgodbami, ki pa tudi našemu obstoju zastavljajo temeljna vprašanja.


05.07.2011  Iz ribiškega Cacuaca

Pošiljamo vam naš prvi glas in pozdrav, sedaj smo že dobro nastanjeni v Misijonskem centru Don Bosko v Cacuacu. V tem centru delujejo sestre salezijanke, ki jih je pet, tri so Angolanke: s. Ana Maria, s. São, s. Domingas, dve pa iz Brazilije: s. Auxilidora in s. Aparesida.


30.06.2011  Srečno pot, mladi pričevalci!

Ko je zvonček v rakovniškem svetišču Marije Pomočnice 30.6.2011 ob 14.00 naznanil začetek sv. maše, smo vsi navzoči, še posebej pa mladi prostovoljci Projekta Angola 2011 vedeli, da gre zares. Do odhoda na angolski misijon jih je ločila le še dobra ura, ki pa je bila polna duhovnih in drugih spodbud. Pri sv. evharistiji, ki jo je s petjem oblikovala skupina mladih prijateljic letošnjih prostovoljcev, vodil pa študentski duhovnik Klemen Svetelj, je slednji poudaril bistvo prostovoljske izkušnje. Pri tem je pomembno, da se s potovanja ne vrnemo isti, kot smo bili pred njim, ampak notranje spremenjeni; spremeni pa nas lahko le Ljubezen. Ljubezen, t.j. Bog Oče, je Oče vseh ljudi. Bolj kot se tega zavedamo, bolj smo si bratje in sestre med seboj, ne glede na raso ali kulturo. Prav k obračanju na Očeta v lepih in težkih trenutkih nas je pred molitvijo Očenaša spodbudil župnik župnije Sv. Jakoba v Ljubljani, p. Jože Kokalj, nato pa nas je nagovoril še domžalski kaplan Peter Bregar. Po sv. obhajilu je g. Svetelj letošnjim prostovoljcem - Petri Gorenc, Anji Nidorfer, Tomažu Gorencu, Alešu Senegačniku in Žigi Križniku – skupaj z njihovo vodjo s. Metko Kastelic podelil misijonske križe, temu pa se je na koncu pridružila letošnja himna oz. geslo Pričeval Ljubezen bom. Slišali smo jo tudi v portugalski izvedbi.

Druženje smo skupaj s svojci in z znanci prostovoljcev nadaljevali pri sestrah HMP na Rakovniku in se med pakiranjem prtljage v kombi počasi poslavljali od njih. Vsakemu od prostovoljske ekipe smo obljubili še molitveno podporo in si zaželeli medsebojno prizadevanje za ideale letošnje himne: Kakor dolgo bom živel, pričeval Ljubezen bom. Če se je vsaj delček tega uresničilo, pa bomo zvedeli po 4. avgustu, ko se s prostovoljci spet snidemo.

 

 

 

s. Barbara


26.06.2011  S popotnico Matere Terezije v misijone

»Karkoli ste storili enemu izmed mojih najmanjših bratov, ste meni storili« je bila evangeljska beseda, ki je na dan državnosti razsvetljevala duhovno obnovo sredi prazničnega mestnega vrveža. Na Gornjem trgu 21 se je skupina prostovoljcev, skupaj še z nekaterimi željnimi molitve srečala ob Božji besedi, adoraciji, podelitvi in pričevanju p. Jožeta Kokalja.


05.06.2011  Čarno jezero pod odrskimi lučmi

Prva junijska sobota je na rakovniški grič privabila številne otroke, animatorje in družine tako iz ljubljanske kotline, kakor drugih koncev Slovenije. Tam smo bili tudi prostovoljci VIDES Slovenija. Pri stojnici so otroci v letu solidarnosti ob srečelovu gojili vez dobrote z angolskimi otroci, na delavnici pa gradili afriško vas.


30.05.2011  Dobrodelna prodaja knjig

Prodam knjige iz moje knjižnice. Prispevek za posamezno knjigo je 5-10 evrov. Knjige so v zelo dobrem stanju, skoraj nove. Prispevki od prodanih knjig bodo namenjeni projektu Angola 2011.

 


30.05.2011  Nakit za Angolo - dobrodelna dražba

Ves nakit je ročno, unikatno delo Maje Štefančič- Kostevka Ustvarja, ki ga je PODARILA za namene misijona v Angoli, za kar se ji najlepše zahvaljujem! Ves zbran denar je v celoti namenjen misijonu v Angoli, v mestu Cacuacu, kjer delujejo sestre salezijanke. Tja se v mesecu juliju odpravljamo štirje prostovoljci iz Slovenije. Hvala za vašo pripravljenost!

30.05.2011  Oratorijski dan »Afrika« v Domžalah

V soboto, 28. maja 2011  je bilo v Domžalah okoli župnijske cerkve zelo živahno. Vides prostovoljec Žiga je ob pomoči animatorjev vodil Oratorijski dan. Med 14 in 18. uro so potekale afriške igre za otroke različnih starosti, ki so preko velike igre nabirali vse potrebno za gradnjo afriške vasi: bungalove, palme, pesek, ...


17.05.2011  Pismo iz Kambodže

S. Ljudmila Anžič, naša misijonarka, ki deluje v azijski Kambodži se nam oglaša z novicami. Želijo si dežja, da se bo lahko posadil riž, opisuje kako so praznovali Khmersko novo leto, dekleta, ki so v njihovem internatu odhajajo na prakso pred redno zaposlitvijo...


13.05.2011  sv. Marija Dominika Mazzarello

 

Letos je ob prazniku sv. Marije Dominike Mazzarello tudi priložnost, da se spominjamo nekaterih datumov, ki se tičejo nje in življenja naše redovne ustanove. 130 let je od njene smrti, pred 100 leti je papež Pij X. potrdil našo redovno družbo in pred 60 leti je bila Marija Dominika razglašena za svetnico.


12.05.2011  Naše mesto je v Cacuacu

Letošnja skupina Projekt Angola 2011 je po elektronski pošti dobila obvestilo iz inšpektorialne hiše v Luandi, da nas sestre HMP pričakujejo v ribiškem naselju Cacuaco. Center »Dom Bosco«, ki deluje že več kot 27 let je prvi kraj, kjer so sestre HMP začele svoje poslanstvo med angolanci. Prostovoljci se nam predstavljajo in utemeljujejo svojo odločitev za prostovoljno delo na misijonu.


07.05.2011  Z roko v roki

Letošnji Vides prostovoljci Aleš, Anja, Petra, Žiga in s. Metka so slaba 2 meseca pred odhodom v Angolo zelo aktivni in na različnih krajih in župnijah predstavljajo projekt Angola 2011. Z geslom »Pričeval ljubezen bom«, so se na povabilo Medgeneracijskega Društva »Z roko v roki«, odpravili v Kranj.


13.04.2011  Prošnja za pomoč in solidarnost

Postanite člen v verigi dobrote, ki jo bomo prostovoljci VIDES Slovenija spletli z afriško Angolo. "Dveh reči ne odlagaj na jutri: poboljšanja in dobrega dejanja. Za današnji dan vemo, da ga imamo; ali še jutri doživimo, ne vemo." /A. M. Slomšek/


13.04.2011  Pričeval ljubezen bom

Letošnji VIDES prostovoljci smo zelo aktivni. Najmanj enkrat na teden predstavimo projekt Angola 2011 širši množici ljudi. Tako smo se v nedeljo, 3. aprila, odpeljali v Maribor v cerkev Svetega Rešnjega Telesa. Kot že prej v Tržič, Jarše, Črno vas, Škofjo Loko in na Vič.


05.04.2011  Misijonska odprava HMP v letu 2011

Letošnja misijonska odprava šteje sedem misijonark, ki se v teh dneh pospešeno pripravljajo na novo poslanstvo. M. Yvonne Reungoat je neo-misijonarkam, ki se v Vrhovni hiši in v srcu Cerkve pripravljajo na poslanstvo evangelizacije že zaupala v katere dežele jih pošilja.


04.04.2011  Na odprtju razstave »Šola - ključ za razvoj«

V četrtek, 24. marca 2011 je v prostorih Slovenskega šolskega muzeja potekala otvoritev razstave »Šola - ključ za razvoj: šolarji Angole, Malavija in Gane«. Razstavo so pripravili vodiči muzeja, ki pa so hkrati kot prostovoljci delovali v omenjenih afriških državah.


24.03.2011  Vides prostovoljec in skupno dobro

Eden od VIDES-ovih pripravljalnih vikendov v okviru Projekta Angola je namenjen tudi konkretni skrbi in odgovornosti za skupno dobro, v čemer se je celotna ekipa vadila med 11. in 12. 3. v prostorih gornjetrške skupnosti.


23.03.2011  Znamenja ljubezni in tolažbe vsej japonski družbi

Vrhovna mati Yvonne z materinsko skrbjo piše našim sestram na Japonsko, kjer te dni doživljajo eno najhujših naravnih nesreč. Potres in cunamiji so na Japonskem za sabo pustili popolno razdejanje. Naša Družba se uvršča med tiste, ki lajšajo bolečino in prinašajo upanje v ta prizadeta območja.

 


22.03.2011  Pričarali smo nasmeh

V farni cerkvi sv. Janeza Krstnika v Kovorju se nam je v soboto, 6. marca v sklopu dobrodelne prireditve predstavil cerkveni otroški pevski zbor KRESNIČKI pod vodstvom zborovodkinje in mentorice Andreje Pogačnik, prof. flavte. Večer s skupnim naslovom: PRIČARAJMO NASMEH so oblikovali tudi prostovoljci Projekt-a Angola 2011.

25.02.2011  Salezijanski misijonski dan

Na praznik salezijanskih mučencev sv. Alojzij Versiglia, škofa, in sv. Kalista Caravaria, duhovnika salezijanska družina praznuje salezijanski misijonski dan. Ob tej priložnosti vrhovni predstojnik prijateljem salezijanskih misijonov vsako leto napiše poslanico. Preberite si jo.


31.01.2011  Naredite iz vašega življenja nekaj lepega


Ob prazniku sv. Janeza Boska, očeta in učitelja mladine, je vrhovni predstojnik Pascual Chavez mladim iz salezijanskega mladinskega gibanja izročil poslanico. Na Rakovniku so jo mladi v nedeljo 30. januara ob don Boskovi relikviji prejeli iz rok g. Marka Košnika in s. Majde Pangeršič.

27.01.2011  Prostovoljci v Novem mestu

V petek zvečer, 21. januarja, smo se pred cerkvijo svetega Jakoba v Ljubljani dobili bodoči prostovoljci Projekta Vides Angola 2011 in krenili proti Novem mestu, kjer je potekal drugi vikend priprave na našo misijonsko izkušnjo. Rdeča nit tega vikenda je bilo poslanstvo.
Dodaj na iGoogle Bookmark and Share na vrh  

Misijonska prostovoljska izkušnja me je veliko naučila za življenje.

 

(Alenka Topler)

 
ZAVOD DOMINIKA, Partizanska c. 6, 4260 Bled | Vse pravice pridržane © 2010 | Kolofon