Arhiv novic, januar 2013

26.12.2013  Nova misijonarka

Skupaj z novoletnim voščilom smo iz vrhovne hiše v Rimu na božični dan prejele novico, kam vrhovna mati pošilja 14 novih misijonark. Med njimi je naša s. Metka Kastelic. Po zaključenem letu priprave bo poleti odšla oznanjat Kristusa brazilski mladini, v inšpektorijo Brezilija San Paolo.

Sestri Metki in ostalim novim misijonarkam želimo obilo Božjega blagoslova in Marijinega varstva!


26.12.2013  Nov življenjepis o s. Anici Žitek

s. Anica Žitek HMP
* Krog, 19.2.1921 - † Torino, 29.9.1947

 

Sestra Anica Žitek ni želela životariti, ampak zares živeti, okušati življenje v vsem, kar je prinašalo. Od otroških let dalje ji ni bilo prizaneseno s težkimi preizkušnjami. Solze bolečine je znala kmalu nadomestiti s smislom in vedrino. Od kod njena skrivnost veselega življenja?

Izkušala je, da jo Bog ljubi, jo sprejema in ji je blizu. V vztrajnem iskanju je najdevala odgovore na mnoge zakaj.

Kot sestra salezijanka (hči Marije Pomočnice) je želela prinašati Božjo ljubezen mladim, zlasti tem, ki jih je življenje za marsikaj prikrajšalo.19.12.2013  Bratstvo, temelj in pot do miru

Izšla je poslanica papeža Frančiška za 47. svetovni dan miru, ki bo potekal 1. januarja 2014. Dokument z naslovom Bratstvo, temelj in pot do miru nas spodbuja h graditvi miru v družinah, v mednarodnih odnosih ter v finančnem in gospodarskem svetu.


V poslanici, papež Frančišek poudari, da je bratstvo treba odkriti, ljubiti, doživeti, oznanjati in o njem pričevati. »Bratstvo je namreč temeljna razsežnost človeka, ki je bitje odnosov. Živo zavedanje te odnosnosti nas vodi, da vidimo in obravnavamo vsako osebo kot pravo sestro in pravega brata,« piše papež.

 

Izvor vsakega bratstva je družina, kjer se učimo te drže s pomočjo odgovornih vlog vseh družinskih članov, predvsem pa matere in očeta. Da bi bolje razumeli to poklicanost človeka k bratstvu, je pomembno, da poznamo Božji načrt, ki je predstavljen v svetih spisih, v nadaljevanju piše papež in spregovori o Abelu in Kajnu, ki sta v osnovi brata. Njuna pripoved nas uči, da je človeštvo poklicano k bratstvu, opozarja pa tudi na tragično možnost izdaje tega bratstva. O tem pričuje vsakodnevni egoizem, ki je osnova mnogih vojn in krivic. Mnogi ljudje umirajo izpod roke brata in sestre, ki se ne znajo prepoznati kot taki, da so namreč ustvarjeni za vzajemnost, občestvo in dar. Bratstvo po Frančiškovih besedah izhaja iz Boga, ki je Oče vseh ljudi. Gre za osebno in konkretno ljubezen, ki s tem, da je sprejeta, postane dejavnik, ki spreminjanja življenje in odnose z drugimi ter uči solidarnosti. Človeško bratstvo je obnovljeno z Jezusom Kristusom in v njem. Križ je dokončni prostor utemeljitve bratstva.


Papež dodaja: »Z zaskrbljenostjo spremljamo naraščanje raznih vrst stiske, izključevanja, osamljenosti in različnih oblik patološke odvisnosti. Takšna revščina se lahko preseže samo preko ponovnega odkritja in ovrednotenja bratskih odnosov znotraj družin in skupnosti, preko delitve veselja in žalosti, težav in uspehov, ki spremljajo življenje oseb."

»Vsaka naša dejavnost,« še zapiše papež Frančišek, »mora biti zaznamovana z držo služenja osebam, predvsem tistim najbolj oddaljenim in neznanim. Služenje je duša tistega bratstva, ki gradi mir.«


povzeto s spletne strani Radia Vatikan


19.12.2013  EVANGELII GAUDIUM

"EVANGELII GAUDIUM - EVANGELJSKO VESELJE napolnjuje srce in celotno življenje ljudi, ki se srečajo s Kristusom; ljudi, ki pustijo, da jih Kristus odreši greha, žalosti, notranje praznine, osamljenosti." Tako se začenja apostolska spodbuda svetega očeta Frančiška, ki je izšla v torek, 26. novembra 2013.


15.12.2013  Odpoved glavni vlogi zaradi višjih ciljev

18-letna Maria Luce Gamboni je uspela! Bila je izbrana na avdiciji za vlogo Julije v novem muzikalu Romeo in Julija..., le nekaj dni pred prvim nastopom pa je dekle, znana pevka iz Pesara v Italiji, projekt opustilo, saj so od nje pričakovali, da bo v nekemj prizoru zaigrala pomanjkljivo oblečena, le v prosojni tuniki.

 


10.12.2013  Prvo pripravljalno srečanje za Misijonski projekt 2014 v Mozambiku

Med 6. in 8. decembrom 2013, je na Gornjem trgu v Ljubljani potekalo prvo srečanje mladih prostovoljcev za misijonski projekt »Mozambik 2014«. Na vikend se je prijavilo 7 prostovoljcev, ki smo se pod mentorstvom sestre Majde pripravljali na prostovoljno misijonsko izkušnjo.


15.11.2013  Zbor Salezijanskega mladinskega gibanja

 

V petek in soboto, 8. in 9. novembra, smo se v Dominikovem domu na Pohorju zbrali predstavniki skupin in organizacij, ki v Sloveniji delujejo v don Boskovem duhu. Tema letošnjega Zbora Salezijanskega mladinskega gibanja je bila salezijanska mladinska duhovnost.


05.09.2013  Sporočilo Matere za mir

Vrhovna Mati s. Yvonne Reungoat vabi sestre, da bi se odzvale goreči prošnji papeža Frančiška k molitvi za mir. Vsa Cerkev je namreč povabljena, da se v soboto, 7. septembra, združi v skupni molitvi in postu ter prošnji za mir.

 26.08.2013  We had fun in Slovenia

 

Ko nama je bila ponujena priložnost, da prideva v Slovenijo in se udeleživa prvega slovenskega VIDES kampa, sva brez obotavljanja ponudbo sprejela. Ob predstavitvi programa je v nama že naraščalo navdušeno pričakovanje, hkrati pa tudi malo zaskrbljenosti zaradi neznanega, toda bila sva odločena, da ohraniva odprtost in vidva, kam naju pot popelje.


26.08.2013  VIDES kamp 2013


V tednu od 19. do 25. avgusta 2013 je Vides Slovenija prvič organiziral Vides kamp, počitniški program za mlade pod geslom 'Od besed k dejanjem'. Program je bil razdeljen na dva dela: prvi trije dnevi so bili namenjeni prostovoljcem, zadnje tri dni pa so popestrili otroci, ki so se udeležili kratkih počitnic, ki smo jih oblikovali prostovoljci in sestre. Kamp je bil tudi mednarodno obarvan, saj sta se nam pridružila prostovoljca Pam in Josh iz Velike Britanije.


13.08.2013  Ostati tu za vedno


E SO QUERO FICAR AQUI PARA SEMPRE...

Končno smo dočakali letošnje poletje in z njim mesec julij, ko se nas je 7 prostovoljcev odpravilo na enomesečno misijonsko prostovoljsko izkušnjo v Afriko, natančneje v Mozambik. Skupino smo sestavljali Marko (šefe in salezijanec), Pavel iz Črne Gore, Mateja, Eva, Maja, Jana in Kristina.


10.08.2013  Na izmenjavi pri angleškem VIDES-u


"Prosite in vam bo dano! Iščite in boste našli! Trkajte in se vam bo odprlo!" (Mt 7, 7 - 8). Tako so bile tudi (moje) molitve (in prošnje) namenjene jezikovnemu taboru v tujini uslišane. V nedeljo, 8. junija semi z Trst odletela v Manchester, kjer sta me na letaliču pričakali VIDES prostovoljka Adelle in sestra Mary ter me nato odpeljali v Croxteth. To je kraj v Liverpoolu, kjer je hiša skupnosti sester HMP in sedež VIDESA v UK.


 


30.07.2013  La juventud del papa


Skupina sedemnajstih prostovoljcev, ki smo bili že dober mesec v Braziliji, smo se podali tudi na Svetovni dan mladih v Rio de Janeiro. Papež Janez Pavel II. je začel s temi dnevi, na katerih se je vsakič znova zbralo več ljudi. Leta 2011 je bil svetovni dan mladih v Madridu in tam so oznanili, da bo naslednji v Riu de Janeiru od 23. 7. do 28. 7. 2013. Naša izkušnja nas je popeljala tudi v to mesto.

 22.07.2013  Saudades - slovo


Danes smo bili pri sv. maši ob osmih ter se poslovili od skupin, s katerimi smo sodelovali na župniji. Obrazi Venezuelcev, Paragvajcev in Brazilcev so izžarevali iskreno zahvalo za trenutke, ki smo jih preživeli skupaj.


21.07.2013  Blagoslov domov

 

Sobota našega misijonskega tedna je bila pestra in zanimiva. Predvsem pa je našo temperaturo dvignila na primeren nivo pred tednom v Riu.


20.07.2013  Angleški oratorij


Smeh. Igre. Don Bosko. Molitev. Angleščina.  Tako nekako bi lahko na hitro opisali prvi angleški oratorij, ki je potekal pri sestrah hčerah Marije Pomočnice na Gornjem trgu v Ljubljani od 8. do 12. julija pod okriljem sestrske organizacije VIDES.19.07.2013  Po poti luči

 

Naša skupina je danes nadaljevala misijonski teden skupaj z mladimi iz Paragvaja, Venezuele in Brazilije. Glavna področja misijonskega tedna so spoznati kulturno in socialno plat Brazilije ter se duhovno pripraviti na Svetovni dan mladih.


18.07.2013  Upanje je


Današnji dan je bil zelo raznolik, saj smo obiskali center Fazenda Esperanca. To je dom, v katerega se lahko zatečejo vsi, ki potrebujejo pomoč zaradi odvisnosti od drog, alkohola in raznih substanc. Močni življenjski tokovi  nas lahko odplavijo in popolno rešitev najdemo le v Jezusu, ki ozdravlja naše rane in nam da smisel za življenje.


17.07.2013  Poslani med ljudi


No, pa smo tudi mi uradno vstopili v misijonski teden. Ta teden je nekakšna uvertura v svetovni dan mladih V Riu de Janeiru. Ima svoj pomen. V Braziliji vsako leto pripravljajo takoimenovane misijonske dneve. Ideja je zrastla po salezijancu in njegovi vzgojni skupini, ki se je vsako leto s skupino mladih odpravila v različne predele Brazilije in skupaj z njimi širila vero, upanje in ljubezen.


16.07.2013  Biti več


Dogodke današnjega dne bi lahko razdelila v dva dela. Prvi del dneva je bil izlet v Campus do Jordao skupaj s srednješolci iz Guaratingueta, ki v Casi Betania obiskujejo program Projeto SER+. Drugi del dneva pa je bil spoznavno  družabni večer skupaj z mladino iz domačega kraja.


15.07.2013  V skupnosti Canção Nova

 

Današnji dan se je začel za ene bolj veselo za druge malo manj, saj nas je devet od sedemnajstih iz skupine izvedelo rezultate mature. Dan smo začeli z jutranjo molitvijo, nato pa smo se odpravili na zajtrk. Po zajtrku smo pomagali pospravljati okolico, čistili okna, pometali dvorišče, prebrisali in umili avtomobile ... tako je čas do kosila hitro minil.

 

 

 


14.07.2013  Misijonski teden pred 28. SDM

 

Prva polovica brazilske izkušnje se je iztekla. Za nami sta dva tedna, ko smo kot prostovoljci delovali na treh podružnicah misijona Guaratingueta'. Tako smo povabljeni, da postajamo romarji, misijonarji, pričevalci skupaj z mladimi vsega sveta. Naš misijonski teden pred SDM bo potekal v škofiji Naše Gospe Aparecide. Živeli ga bomo skupaj z mladimi iz Mehike, Paragvaja, Nove Zelandije, Angole, Kanade, Japonske, Ekvadorja, Čileja, ... pa še od kod.

 14.07.2013  Instituto Nossa Senhora do Carmo


Nedeljsko dopoldne se je začelo umirjeno. Napolnili smo si naše zaloge spanca, si privoščili rekreacijo, igrali karte, ustvarjali in še kaj. Po kosilu smo obiskali hišo sester HMP, ki jo je pred 120 leti (leta 1892) zgradil Don Filippo.
13.07.2013  Center Don Bosko


Dan smo začeli malce kasneje kot običajno in sicer z molitvijo. Po molitvi je sledil zajtrk, nato pa malce prostega časa, ki smo ga nekateri izkoristili za počitek, drugi za oglede in tretji za športne aktivnosti. Po kosilu smo se odpravili proti našemu današnjemu cilju - centru Don Boska.


12.07.2013  Cidade do livro in festa julina


Spoznali smo Sherlocka Holmesa. Ja, v São Paulu, najvecjem brazilskem mestu. Da bi bil konec našega druženja z otroki nekoliko drugačen, smo jih prostovoljci v Casa do Purissimo Coracão de Maria odpeljali v Cidade do Livro.


11.07.2013  Boskolandija


Boskolandija je počitniški program za otroke, ki smo v hisi Puríssimo Coração de Maria oblikovali prostovoljci s profesorji. Danes je že deseti dan od kar smo od doma in naše druženje z otroci se počasi končuje. Imeli smo namreč zaključek delavnic.
10.07.2013  Delavnice v polnem teku

 

Našega druženja z otroki še ni konec. Po dveh dneh ˝počitka˝ nadaljujemo z delavnicami.09.07.2013  Brazilske tradicionalne jedi

 

Ste že kdaj poskusili fejioado ali pili caipirinho? Tudi za večino izmed nas, Videsovih prostovoljcev, je bilo to v torek, 8. julija, prvič. Pa da začnemo lepo na začetku ...

 


08.07.2013  V brazilski džungli


V ponedeljek smo se odpravili na celodnevni izlet v naravni park Parque estadual Serra do mar. Do tja smo se odpravili s tremi kombiji, ki so tipični za te kraje. Vožnja z njimi je prava dogodivščina. Skačeš malo gor, malo dol, pa desno in levo. Včeraj se je v sprednji vrsti celo odlomil vijak in tisti, ki so sedeli na tej klopi, so se guncali kot na stolu :). Kaj vse smo se počeli, ne smem povedati, lahko pa povem, da smo se med vožnjo zabavali s petjem, igricami in pogovorom.


07.07.2013  Nedelja - domingo

 

Ko sem se danes prebudil v brazilsko jutro, se nisem zavedal, da je že osmi dan, odkar smo v Braziliji. Smeh in igra otrok ter energija Brazilije te popelje v drugačen svet. Po hitrem zajtrku smo se odpravili proti slavni cerkvi Aparecide, kjer smo najprej peš poromali na kraj, kjer so ribiči nasli Marijin kipec.


06.07.2013  Hiša Betanija


Sobotni dan je potekal nekoliko drugače kot vsi ostali. Vsi prostovoljci smo po zajtrku skupaj odšli v hišo Betanija. Tam smo za otroke, ki ne obiskujejo programa, ki poteka čez teden, pripravili krajše delavnice.

 


05.07.2013  Bom dia a todos


Vsak dan na misijonu začnemo s tako imenovano besedo za dober dan. Nekaj podobnega je don Bosko imel na svojem Oratoriju z Besedo za lahko noč, ko je s fanti zaključeval dan. Tudi mi prostovoljci smo povabljeni, da damo ob začetku dneva otrokom besedo za spodbudo.

 04.07.2013  Aparecida

 

Glavni dogodek četrkovega dne se je zgodil v zgodnjem večeru. Odpravili smo se na voden ogled brazilskega nacionalnega Marijinega svetišča, Aparecida. To je največja bazilika tukaj, druga največja na svetu, takoj za baziliko sv. Petra v Vatikanu.  Sprejme 45.000 ljudi, sam kraj kjer se svetišče nahaja, pa steje 35.000 prebivalcev.03.07.2013  Tres casas

 

Današnji dan je potekal ze bolj predvidljivo. Začel se je z molitvijo v družbi domačih vzgojiteljev, nato pa smo pohiteli na sprejem otrok. Otroci so bili še bolj radovedni kot včeraj. Poleg sto in enega vprašanja o najbolj nepredvidljivih temah jih zanima tudi slovenščina. Tudi tukajšnji prostovoljci se zanimajo za slovenščino in se trudijo, da bi nas čim bolj razumeli.

 


02.07.2013  Dolina Paraiba

 

Skozi mesto Guaratingueta´ teče reka Paraiba. Ime reke izvira iz indijanske kulture. Prav zaradi vode se je ob reki naselilo veliko ljudi, danes pa ob njej uspevajo raznolike rastline: banane, papaja, avokado, mango, guarana,  açaí, jambo, carambola, jaca, mescirica.


01.07.2013  V hiši Don Felippeja

 

Današnji dan je bil tisti, ki smo ga 24 ur preživeli v brazilski klimi. Trenutno je tukaj dokaj deževno in vlažno, saj je letni čas pač zimski. Srce misijona je več kakor 110 let stara častitljiva cerkev, ki je poimenovana po Marijinem Brezmadežnem srcu. Osemčlanska sestrska skupnost pa skrbi tudi za vzgojni center za otroke od 6 do 14 let, kamor jih dnevno prihaja skoraj dvesto.


28.06.2013  Brazilsko srce že bije


Sobota 29. junij 2013 je dan, ko se skupina sedemnajstih prostovoljcev VIDES odpravlja proti Braziliji. Naproti deželi sonca, zelenja, plesa, nogometa, močne vere in neštetih raznolikosti. Okrog vratu imamo svetinjico Don Boska, ki smo jo prejeli v času romanja njegovih relikvij po Sloveniji.26.06.2013  Življenje v skupnosti


Poletje je polno raznovrstnih prostovoljskih ponudb. Tik pred odhodom sta skupini, ki se odpravljata v Brazilijo in Mozambik, dijakinja Katja je že z mislimi v Angliji, kamor odhaja na jezikovno izmenjavo. Za zdaj še v mislih, kmalu pa tudi zares se na odhod iz Kambodže pripravljata tudi Mojca in Tadeja. Objavljamo Tadejino zadnje razmišljanje.26.06.2013  Jezikovni tabori v tujini


Šola je končana, ampak to ne pomeni, da med počitnicami ne smemo misliti na različne oblike usposabljanj, izobraževanj, skratka tudi neformalnega učenja. VIDES Slovenija že nekaj let sodeluje z angleškim VIDES-om. Tako bo tudi to poletje.


 


18.05.2013  »Pojdite in naredite vse narode za moje učence«


Prihajamo k vam s poročilom o naši zadnji peti pripravi na prostovoljsko izkušnjo v Braziliji. Potem, ko smo si »napolnili glavo (info srečanje), ustvarili skupnost (Trstenik), aktivirali roke (Ankaran) in pogledali čez mejo (Čabar)« je bilo na vrsti, da si OGREJEMO še SRCE. To smo storili preko duhovnega vikenda na Prežganju, od 10. do 12. maja 2013.

 16.05.2013  Sanje v živo

 

Pred nekaj dnevi sem tožila, da se ne morem napisati novic, ker je prevroče, da bi sploh lahko mislila in tipkala zdraven. Očitno pa je bila naša prošnja za dež le uslišana in ker je zdajle v eni uri iz 38 stopinj padlo "samo" na 27 stopij C, je to mogoče res znamenje, da je čas za daljse pismo prišel...


 


13.05.2013  »Sončna nedelja«

 

V nedeljo, 12. maja, smo se prostovoljci Projekta Brazilije udeležili sprejema relikvij sv. Janeza Boska na Rakovniku. V procesiji za Don Boskovimi relikvijami je šel najprej ljubljanski metropolit nadškof Anton Stres, nato so šli duhovniki z ministranti, za njimi sestre hčere Marije Pomočnice in nato še mi, prostovoljci, predstavniki mladih. Za nami so v procesiji korakale narodne noše.12.05.2013  Z Don Boskom v svet


Kmalu po dvanajsti uri so se na rakovniški hrib začele zgrinjati posamezne skupine, tako nastopajočih kot romarjev, ki so prišli k sprejemu relikvij sv. Janeza Boska. Relikvije svetnika je počastil in nato vodil osrednjo slovesnost predsednik slovenske škofovske konference in ljubljanski nadškof metropolit Anton Stres.

 08.05.2013  Don Boskova noč veselja

 

Ob zvoku pozavne in navdušenem aplavzu zbrane množice smo v torek, 7. maja v srcu mesta Ljubljane sprejeli svetnika mladih sv. Janeza Boska. Kakor je nekoč on sam hodil po ulicah Torina in pritegoval mlade, je tokrat ob spremstvu sester HMP, mladih, župljanov, sodelavcev,  prijateljev in naključnih mimoidočih stopil po ljubljanskih ulicah, po »Borgo Alto« ali Gornjem trgu.


29.04.2013  Welcome Adelle in Joshua


Meseca avgusta bosta izkušjo prostovoljstva in izmenjave preko VIDES kampa, ki bo v Ljubljani  potekal med 19. in 25. avgustom 2013 doživela angleška prostovoljca Adelle in Joshua iz VIDES United Kingdom. Njun prihod je nadaljevanje sodelovanja obeh VIDES-ov, saj smo sestre HMP in nazadnje prostovoljka Janja Babnik že večkrat spoznavale dejavnosti na britanskem polotoku. Josh in Adelle sta se nam predstavila:

 

 


29.04.2013  Veselimo se ropota!


Tadeja se nam oglaša z razveseljivo novico o pridobitvi vseh dovoljenj za novo šolo v Don Bosko centru v Phnom Penhu. Gospod je uslišal molitve. Poslovili so se od prostovoljke Marie in sedaj se njena izkušnja preveša v drugo polovico, malo domotožja pa tudi trka na vrata ...


 


26.04.2013  Unikaten nakit za unikatne namene

 

Bublončki so majhni mehurčki, pravzaprav majhne kroglice... čeprav imajo veliko skupnega, si niti dve nista enaki. Vsaka ima svojo zgodbo... in vsaka je svet zase...

... tudi midve sva bublončka :)

 25.04.2013  Priprave na misijonsko prostovoljstvo v Mozambiku


Naše VIDES prostovoljke Kristina, Maja in Eva so se pridružile skupini, ki se pod okriljem salezijancev odpravljajo na enomesečno prostovoljsko izkušnjo v Mozambik, k sestri Zvonki Mikec. Poleh njih in Slovencev Jane, Mateje in Marka ekipo sestavlja tudi Pavel iz Črne Gore, zato so se na eno od priprav odpravili k salezijancem v Podgorico.


15.04.2013  Srce za Brazilijo


Ko zunanjim temperaturam dodamo le še nekaj stopinj, bo prišel čas odhoda skupine, ki se preko VIDES-a odpravlja v Brazilijo. Priprave so v teku, vsak član pa na svoj način prispeva delček sebe k mozaiku, v katerega sestavljanje se je podal. Tako smo bili 13.4.2013 priča dobrodelnemu koncertu z naslovom Srce za Brazilijo.13.04.2013  V Odrancih po brazilsko

 

Poletje se približuje, prav tako pa so na vrhuncu VIDES-ove priprave za prostovoljno delo v Guartingueta' in na Svetovni dan mladih v Braziliji. Potekajo razne iniciative, zbiramo šolske potrebščine, plešemo zumbo, v Odrancih je 13. aprila potekalo brazilsko kulinarično popoldne za otroke.


10.04.2013  Zumba za Brazilijo


Poletje in odhod v Brazilijo se že nestrpno približujeta, priprave in osebni projekti pa so že v polnem teku.


 


05.04.2013  SDM v Riu de Janeiru: Pobude za varstvo okolja in trajnostni razvoj


Rio de Janeiro začenja z novimi iniciativami, ki so posvečene varstvu okolja in trajnostnemu razvoju. Brazilsko mesto, ki bo letos poleti gostilo prvi svetovni dan mladih s papežem Frančiškom, tako sledi spodbudam Fundacije Janeza Pavla II. za mlade, Papeškega sveta za laike in nadškofa Ria de Janeira, msgr. Oranìja Joãa Tempeste.


02.04.2013  Ona je tista, ki zmore še več

 

Že dolgo vem, da nisem tu, samo zaradi učenja angleščine. To bi bilo premalo, pravi Tadeja. Svoj dnevniški zapis zaključi s 16 trditvami o s. Ljudmili. Kako jo vidi kot žensko, vzgojiteljico, spremljevalko, Slovenko, redovnico, ...

 


24.03.2013  Papež in San Lorenzo?

 

Preko različnih medijev smo lahko spoznali, da je  novoizvoljeni papež Frančišek zelo zanimiva osebnost. Prvič v zgodovini je postal papež Južnoameričan, poleg tega pa si je dal zanimivo (pionirsko) papeško ime Frančišek, saj si je za vzornika izbral Frančiška Asiškega. S tem je nakazal glavne smernice njegovega papeževanja.21.03.2013  Življenje je boj za preživetje!


Iz azijske celine se nam po dolgem času javlja prostovoljka Mojca Zega in nam v dolgem pisanju naniza sveže novice. Urnik je pester, Kambodža je trenutno v najbolj vročem obdobju leta, zato je tudi utrujenosti več. Mojca piše o krvodaljalski akciji, obiskih na domu, veseli se Tadeje in občuduje skromnost ter pogum kamboških žena.

 
19.03.2013  Kako smo se v Čabru inkulturirali v Brazilijo


˝Kje sploh je Čabar?˝ smo se vprašali udeleženci, ko smo izvedeli, da bo naša četrta priprava za Projekt Brazilija 2013 potekala v tem kraju. Po začetnem zbiranju na Gornjem trgu, ki se je kot običajno začelo v petek popoldan, tokrat je bil datum 15. marec, ter vožnji mimo Cerknice in prečkanju državne meje, smo se znašli v osrčju Gorskega Kotarja,  natančneje v Čabru. Tam so nas prijazno sprejele sestre HMP in nam za naslednje tri dni odstopile prostor v svojem domovanju.24.02.2013  Prostovoljka Tadeja v oddaji Globalna vas

 

Novinarka Radia Slovenija Anja Hlača je za oddajo »Globalna vas« pripravila krajši intervju z VIDES prostovoljko Tadejo Mesojedec, ki svoje poslanstvo opravlja v Kambodži. Pogovor je tekel predvsem o navadah tamkajšnjega prebivalstva, zadnji socialno - politični situaciji ter o Tadejinem poučevanju kamboških deklet.22.02.2013  Zimski oratorij o prostovoljstvu

 

Prostovoljke Irena, Valentina in Mihela, ki bomo letos poleti odpotovale skupaj s preostalo Vides skupino v Brazilijo, smo se odločile, da bomo nekaj prostovoljnih darov za tamkajšnje otroke zbrale s pomočjo oratorijskega dne. Prihajamo iz dveh različnih manjših krajev, zato smo se odločile, da oratorijski dan izvedemo v Šmarju pri Jelšah in Zibiki.21.02.2013  Salezijanski misijonski dan 2013


Na polovici pastoralnega leta nam spomin na misijone obudi Salezijanski misijonski dan, ki ga obhajamo ob prazniku sv. Alojzija  Versiglia in sv. Calista Caravaria. Nova spodbuda za poživitev osebne vere, molitev za misijonsko razsežnost Cerkve ter naše misijonarke in misijonarke, prostovoljke in prostovoljce.

 

MOLITEV

Jezus, hodi z menoj

Jezus, ostani z mano

Jezus, naj tvoja beseda življenja odmeva v meni

Jezus, ne zaupusti me nikoli

Naj moja usta vedno izgovarjajo resede miru

Naj bodo moja ušesa vedno odprta in pozorna na tovj glas

Naj moje srce nikoli ne postane brezčutno

Naj se nikoli ne zgodi, da bi se oddaljil od majhnih in ubogih

Marija, Kraljica Afrike, varuj svoje otroke

Marija, Mati Cerkve, bodi naša pomoč

Naj je brž odzovemo in pomagamo tistim, ki to potrebujejo

Nauči naše ustnice peti Božjo Veličino

Jezus, hodi z menoj.

Jezus, ostani z mano

Jezus, naj tvoja beseda življenja odmeva v meni

Jezus, naredi iz mene tvojega pričevalca. Amen.

 

 

 


17.02.2013  Zbiramo šolske potrebščine

 

Med 30. junijem in 4. avgustom 2013 načrtujemo mednarodni prostovoljski projekt v Braziliji. Skupina 17 prostovoljcev, ki smo udeleženi v projektu in se pripravljamo za odhod, si bomo pot in stroške priprave plačali sami, z vašo pomočjo pa želimo zbrati ustrezen šolski ter didaktični material. Vse to bomo ponesli med otroke in mlade na misijon Guaratingueta', v Braziliji.

Med sirotami bomo v socialnem centru izvajali tečaje opismenjevanja ter različne delavnice za socialno integracijo in spodbujanje motoričnih spretnosti. Vzgojno ponudbo bomo izvajali v tamkajšnjem vrtcu in osnovni šoli, na šolskih objektih pa opravljali tudi manjša vzdrževalna opravila. Zbrana sredstva bomo tako namenili otrokom in mladim, ki imajo manj materialnih možnosti za preživljanje, izobraževanje in vsesplošni razvoj.


Zaželeno je, da otroke obdarimo z novimi potrebščinami, tako jih bodo lahko tudi dlje uporabljali.

 

Zbiramo:

-          barvice

-          svinčnike

-          voščenke

-          šilčke

-          radirke

-          škarje

-          lepila

-          zvezke

-          tempera barve in čopiče

Prav pridejo tudi žoge ali druge preproste igre.

Na misijonsko odpravo lahko odnesemo za 390 kg potrebščin.


Hvala za vaš prispevek!

Kontaktna oseba: Tomaž Gorenc | gorenc.tomaz1@gmail.com | 040 493 460


17.02.2013  Postani član VIDES-a

 

VIDES  Slovenija je neprofitna, nevladna organizacija, vsi njeni člani delujemo na prostovoljni ravni.

V svoje vrste vabimo vse, ki se želite skupaj z nami prizadevati za:

-          promocijo prostovoljstva na domačih tleh in v deželah tretjega sveta,

-          obrambo človekovih pravic, še posebej otrok in žensk,

-          za vzgojo otrok in mladine,

-          za solidarnost z najbolj ubogimi,

-          za razvoj najrevnejših.

 

AKTIVNI ČLANI

Aktivno se lahko vključite v naše programe prostovoljnega dela na lokalni in mednarodni ravni. Postanite misijonski prostovoljec v eni izmed 40 držav sveta in se aktivno vključite v njegovo spreminjanje z vzgojnim delom po preventivnim sistemom sv. Janeza Boska.

Kot lokalni prostovoljec se lahko vključite v naše vzgojno delo na različnih lokacijah v Sloveniji. Po obdobju priprave in spremljanja skupaj poiščemo najprimernejšo obliko dela in čas ter kraj izvajanja.


PODPORNI ČLAN

Vabimo Vas, da nas podprete kot PODPORNI ČLAN, z nakazilom podporne članarine, ki za leto 2013 znaša 50 eur. Ob nakazilu prejmete člansko majico, za vas pripravljamo letno srečanje vseh članov, z veseljem pa vas bomo seznanjali o naših dejavnostih ter obveščali o ostalih prizadevanjih VIDES Slovenija. Vaš prispevek bo porabljen za vzgojo in izobraževanje prostovoljcev za lokalno in mednarodno prostovoljstvo ter ostale programske stroške delovanja VIDES Slovenija.


17.02.2013  Podprite nas

 

Zavod Dominika je nevladna organizacija, ki načrtuje in izvaja programe preventivne vzgoje za otroke, mladino in družine. V okviru Zavoda deluje prostovoljska dejavnost po programu mednarodne prostovoljske organizacije VIDES INTERNAZIONALE.

VIDES Slovenija si prizadeva si za:

-          promocijo prostovoljstva na domačih tleh in v deželah tretjega sveta,

-          obrambo človekovih pravic, še posebej otrok in žensk,

-          za vzgojo otrok in mladine,

-          za solidarnost z najbolj ubogimi,

-          za razvoj najrevnejših.

V okviru teh dejavnosti si želimo, da podprete naše poslanstvo.


01.02.2013  Učiteljica Tadeja

Tadeja Mesojdec je po mesecu potepanja po Vietnamu in Laosu oblekla šolsko uniformo in postala učiteljica v Don Bosko centru v Phnom Penhu, v skupnosti misijonarke s. Ljudmile Anžič. Njen vsakdanji utrip sledimo preko dnevniških zapiskov na njenem blogu iz katerega objavljamo nekaj utrinkov.


31.01.2013  Poslanica SMG 2013


Tudi letos je vrhovni predstojnik Pascual Chavez mladim iz salezijanskega mladinskega gibanja napisal poslanico ob prazniku sv. Janeza Boska.


Pojdite in pričujte o veseli veri

Naučite se biti srečni, ko postajate Kristusovi učenci in misijonarji mladih

Don Boskovo pismo mladim SMG


31.01.2013  Občni zbor VIDES Slovenija

 

Že od udeležbe na Kongresu ob 25. obletnici VIDES Internazionale je v nekaterih mladih tlela pripravljenost in želja, da se aktivneje vključijo v delo prostovoljstva. Tako smo v soboto, 26. januarja 2013 v Ankaranu pripravili prvi Občni zbor VIDES Slovenija. Na njem je sodelovala večina članov, med njimi pa tudi nekateri gostje.


27.01.2013  Skok na morje


V petek, 25. januarja, smo se ob pol osmih zvečer brazilsko-mozambiški skupini v Ankaranu pridružili še zadnji zamudniki. Namen srečanja? Kar se da dobro pripraviti na misijonsko izkušnjo, ki nas čaka v poletju 2013. Kje? V Salezijanskem mladinskem centru v Ankaranu s čudovitim pogledom na morje. Kdo? Vsi, ki si želimo, da bo letošnje poletje res nekaj posebnega.07.01.2013  Mojčino decembersko pismo

 

Mesec december je bil tudi tukaj, tako kot pri vas v domovini, pester, obarvan s praznovanjem in veseljem. V prvi polovici meseca so nas obiskali Singapurci, dolgoletni, zvesti prijatelji našega misijona. Njihovo sodelovanje, imenovano ACTS (A Call To Share), poleg rednega botrstva in sponzorstva obsega vsakoletni enotedenski obisk salezijanskih šol tu v Kambodži.


04.01.2013  Vezilo 2013

V popoldnevu, 31. decembra 2012, je vrhovni predstojnik don Pascual Chávez, v vrhovni hiši sester HMP predstavil Vezilo za leto 2013. Kot vzgojitelj don Bosko pokažimo mladim evangelij veselja po pedagogiki dobrote. To je tema, ki nas bo spremljala v tem drugem letu priprave na dvestoletnico don Boskovega rojstva, ki ga bomo praznovali leta 2015.

Dodaj na iGoogle Bookmark and Share na vrh  

Koliko Božjega v tako revnem Cacuacu!

 

(Maksimilijan Tušak)

 
ZAVOD DOMINIKA, Partizanska c. 6, 4260 Bled | Vse pravice pridržane © 2010 | Kolofon