Arhiv novic, januar 2014

21.11.2014  Končno v misijone

Najgloblja želja se je uresničila. V sredo, 19. novembra, je s. Metka prispela v Brazilijo, natančneje v São Paulo, kjer se je začel uresničevati njen misijonarski poklic. Odslej bo širila veselje ter navduševala mlade za Kristusa prav tam, kjer je nedolgo nazaj peljala mlade prostovoljce VIDES na misijonsko izkušnjo in na svetovno srečanje mladih s papežem Frančiškom.


12.11.2014  Srečanje salezijanskega mladinskega gibanja

»Mnogo je poti, kje si pa ti?«, je bilo geslo letošnjega Zbora SMG, ki se je med sedmim in osmim novembrom odvijal v Majcnovem domu v Želimljah.


30.09.2014  Nedeljsko popoldne v Rimu

Med potekom vrhovnega zbora v Rimu smo preteklo nedeljo preživele prijetno popoldne na zelenici ob naši vrhovni hiši. Zbralo se nas je kar deset sester, ki nas povezujejo korenine naše inšpektorije. Malo klepeta, voščil ob godu s. Damjane, podelitve doživljanja vrhovnega zbora in globokega vzdušja, ki se na njem ustvarja, molitev po vseh naših skupnih namenih, pesem in za zaključek še prigrizek, ki je imel precej domači okus.26.09.2014  Vzgajati za mir

 

Sporočilo za mir na svetu:

"Povabim vas, da še naprej na poseben način molite za vrsto sporov, ki napolnjujejo s trpljenjem globalno družbo. Mislim na poseben način na spopade v Siriji, v Iraku, Libiji, Srednjeafriški republiki, Južnem Sudanu -  in seznam bi se lahko še nadaljeval - v katerih nasilje povzroča neizrekljivo trpljenje miljonom človeških bitij."


24.09.2014  STIČNA izza stojnice

Letošnja Stična mladih, ki smo jo doživeli 20. septembra 2014, je bila v znamenju prvega blagra: »Blagor ubogim v duhu, kajti njihovo je nebeško kraljestvo« (Mt 5,3). »Ta blagor povzame vse blagre. Če ni prvega, se nobeden ne obnese. Pomeni vrata za vse ostale blagre. Če bomo stopili skozenj, potem je še upanje, da bomo ujeli druge,« je na začetku pridige dejal koprski škof dr. Jurij Bizjak.


18.08.2014  Vstop v jubilejno leto na Slovenskem

Tudi v Sloveniji smo slovesno vstopili v jubilejno leto praznovanja 200. obletnice rojstva sv. Janeza Boska. Začetek "svetega salezijanskega leta" je v soboto, 16. avgusta 2014, razglasil salezijanski predstojnik g. Janez Potočnik ob zbranem občestvu pri Mariji Pomočnici na Rakovniku.


06.08.2014  Lepota redovniškega poklica

Duhovne vaje za sestre Hčere Marije Pomočnice na Bledu so vedno lep, duhovno bogat in atraktiven dogodek. Že v ponedeljek, 28. julija, smo se zbrale za študijski dan, na katerem smo se zazrle vsaka na lastno življenjsko pot in na čudovite milostne posege Boga, ki nas je vodil k sebi. V torek pa smo zaorale v brazde duhovnih vaj v tišini.

 


01.08.2014  Saj ni res, pa je …

Že prvo soboto po našem prihodu nam je sestra Dolorinda povedala, da se kdaj zgodi, da tudi v šoli kakšen profesor manjka in da jih bomo v takem primeru nadomeščali. ?? V glavo se prikrade en velik vprašaj, v šoli? Nadomeščali profesorje? No, ja pa saj to je zelo malo verjetno.

30.07.2014  Proti koncu

»O tempo passa e a vida tambem« (čas mine, življenje tudi) slišiš prepevati žensko, ki ti pride nasproti po cesti. Na glavi nosi celo goro stvari, na hrbtu ima privezanega dojenčka, za njo pa potuje čredica otrok. Se nasmehne, pozdravi in gre dalje svojo pot.

Dekleta so zdaj polno zaposlena z učenjem, saj imajo semestralne preizkuse znanja. Mi jim še vedno pomagamo po svojih najboljših močeh, ampak ko je glava prepolna, je treba malo poklepetat, malo zaplesat, zapet, potem pa nova doza učenja. Po večerni molitvi se sproščamo – nekatera dekleta gledajo televizijo, za mlajše organiziramo preproste delavnice, v katerih neizmerno uživajo, hkrati pa poteka tudi ambulanta, kjer celimo rane, kraste, odpravljamo glavobole in zmotna prepričanja, da so zdravila podvrsta sladkarij.

Bolj kot se bližamo koncu naše izkušnje tukaj, bolj sem srečna, da sem se odločila ponovno priti sem. Podarjen mi je bil še en mesec s temi dekleti. Saj ne vem, kdo je bolj hvaležen - one ali jaz.

Jana


24.07.2014  Na Reki napredujejo dela ... prosimo za pomoč ...

V slovensko-hrvaški provinci je nekatere hiše sester salezijank načel zob časa. Na Reki že nekaj mesecev poteka prenova dotrajanih prostorov. Del hiše je namenjen sestram, drugi del pa je bil zadnja leta namenjen študentkam, saj mnoga dekleta v času študija na Reki niso našla stanovanja ali pa si ga zaradi socialne stiske niso mogla privoščiti. Vsa ta dekleta pa so želela v času študija živeti v krščanskem okolju. Prošenj za sprejem v dom je bilo iz leta v leto več, zato poleg obnovitvenih del potekajo tudi dodatna zidarka dela.20.07.2014  Doživljanje Namaache

Zimski čas, ki ga doživljamo v Namaasci, prikliče zelo zgodaj večer in temo nad ta kraj. Noč zakrije veselje in žalost, bogastvo in bedo vsega, kar nas obdaja. Živo zvezdnato nebo kaže na nesluteno lepoto in neskončnost.

Okoli pete ure zjutraj se poleg ptičev oglasijo petelini, zvočniki malo ne zelo oddaljene muslimaske skupnosti oznanijo čas njihove molitve, v mali kapelici zavoda pa ob pol šestih začnejo svojo molitev sestre HMP. Ob šestih je maša dveh sestrskih skupnosti: te v zavodu in novicijatske, ki se nahaja v bližini. Ta trenutek je za te sestre srce dneva, moč za navzočnost, ljubezen, odgovornost …

Medtem vztrajno narašča živahnost, v zavodu, kjer vstaja in se pripravlja na nov dan 94 deklet, na dvorišču, kamor se zgodaj začne zbirati množica šolskih otrok, ki bo čez dan narasla na tisoč. Petnajst do sedmih se oglasi prvi šolski zvonec.

Tudi prostovoljke se pripravljajo na nov dan. Dopoldan bo v znamenju učnih ur kemije, matematike, fizike, angleščine … In ob urah doživljanje bližine, veselja, šolskih in življenjskih skrbi. Šolsko leto se s tem mesecem zaključuje zato so učne skrbi in pisanje nalog posebej velika vsakodnevna tema.

Popoldan pa napolnjuje pomoč najmanjšim pri delanju nalog. Med njimi sedi štiriletna Farida, najmlajša gojenka. Potrebuje kar nekaj časa, da se prebudi od popoldanskega počitka, nato je vsa srečna, če lahko počne še kaj drugega, kot da sedi za mizico, kjer prvi razred s težavo dela svojo domačo nalogo.

Ta čas napolnjuje veliko število hvaležnih pogledov, ki nas objamejo. Črne glavice, ki se dvignejo in očke, ki zažarijo, nasmeh, ki razveseli.

Ko se začne spuščati mrak in se preko palm razlijejo tople večerne barve sončnega zahoda, pokliče zvonček k molitvi rožnega venca. Najmlajša dekleta se zgrinjajo okrog nas in prepirajo, da bi lahko pri molitvi bile v naši bližini.

Zdravamarije, posebej glasne, kadar so pete, odzvanjajo in kličejo blagoslov na življenje vseh.

Potem sledi še marsikaj glasnega. Visoki strop hiše z odmevi še poveča hrušč v katerem se preliva veselje, pa včasih tudi kakšen jok.

V hvaležnosti in precejšnji utrujenosti se zaključuje dan. V srcu in v spominu pa ostaja marsikaj. Naj ostaja Gospodov blagoslov nad tem krajem in nad vsem, kar doživljamo.

s. Majda

17.07.2014  Dnevi v Mozambiku

Ko smo od doma odšli,

vsi so nam lakoto obljubljali,

a glej si ga čudo,

niti malo nam ni hudo.

Vsako jutro sveži kruh,

zbudi se še najhuj´š lenuh,

mleko v prahu, čaj in kava

telo napolni energija prava.

Po kosilu sadje sveže,

da šima lažje se poleže,

papaja, banane in avokado iz vrta

vrata jedilnice so vedno odprta.

Med obroki nas razvaja pekarna,

to ni neka ogromna tovarna.

Katarina nam peče piškote

in še vse druge dobrote.

Mojca


11.07.2014  Prvi dnevi ...

Dnevi minevajo neverjetno hitro in vsak dan te preseneti na drugačen način. Nadomeščanje profesorjev v šoli postaja dnevna praksa. Učenje, igre, ples, pogovori z dekleti, ta mesec nam zagotovo ne bo dolgčas!

A tisto pravo Afriko res vidiš šele med sprehajanjem po Namaachi J Stojnice s 'pipoco' (smoki) in drugo porquerio na vsakem koraku, tržnica na kateri najdeš dobesedno vse (od čistil in obleke do kokoši), skromne hiške domačinov … A povsod veselje, glasba in ples. Eu gosto!


06.07.2014  Prvi mozambiski pozdrav

Po dolgem potovanju (iz Ljubljane čez Milano, Rim, Adis Abebo in Maputo) smo prispele v internat za dekleta, v Namaacha. Pričakala so nas dekleta, ki so nas takoj sprejele medse, s širokimi nasmehi.

Objemi in držanje za roke teh deklet so že zdaj postala stalnica. V ponedeljek začnemo z »resnim« delom: ena v ambulanti, druge v rtcu ali kot učna pomoč matematike, fizike, angleščine in kemije. Vsekakor nas čaka pester mesec v Mozambiku, državi tretjega sveta. Ingrid


03.07.2014  Srecno prostovoljcem v Mozambiku

V cetrtek, 3. julija 2014 smo iz Ljubljane proti afriski celini in Mozambiku pospremili skupino VIDES prostovoljcev, ki jih spremlja s. Majda Pangersic. Zelimo jim veliko veselja pri velikodusnem sluzenju med otroci in mladimi. Ob odhodu pa so takole izpisali kaksna so njihova pricakovanja in prosnje.


05.05.2014  Podelitev misijonskega znamenja članom skupine Mozambik 2014

Skupina Mozambik 2014 vabi na srečanje prostovoljcev VIDES
in vseh prijateljev in sorodnikov prostovoljcev, ter na sveto mašo pri kateri bodo člani skupine prejeli misijonsko znamenje.

18.04.2014  Misijonski projekt 2014

Smo skupina 6 prostovoljcev mednarodne prostovoljne organizacije VIDES, ki se julija 2014 odpravlja na prostovoljno delo med otroke in mlade v afriško državo Mozambik, v mesto Namaacha.


07.04.2014  Pozdrav vrhovnega predstojnika Salezijanski družini

 

Ob tej posebni priložnosti, ko je 27. vrhovni zbor salezijancev izvolil novega don Boskovega naslednika, z velikim veseljem pozdravljam vso našo salezijansko družino po vsem svetu. Na vrhovnem zboru smo čutili, da kot člani salezijanske družine živimo poseben trenutek. Zavedamo se pripadnosti posameznim skupinam, posamezni veji, ki pa je na istem deblu don Boskove duhovnosti in karizme.


24.02.2014  Olimpijske igre še drugače

Olimpijske igre. Navdušujejo nas naša dekleta in fantje, ki dosegajo lepe uspehe, ob tem pa še bolj mnogi, ki ob tem pokažejo tudi veliko mero človečnosti. Verjetno nas npr. pri Petru Prevcu poleg njegovih dveh medalj nagovarja njegova skromnost, realnost in pozornost do tistega, ki ni mogel uspeti, ker se je poškodoval.10.02.2014  Obljube sotrudnikov

V nedeljo, 2. 2. 2014, na praznik Jezusovega darovanja je salezijanska družina dobila poseben dar - 10 mladih fantov in deklet je s svojimi obljubami potrdilo, da želijo svoje vsakdanje življenje zastaviti po smernicah in navdihu sv. Janeza Boska.22.01.2014  Dnevi salezijanske duhovnosti v Rimu

 

Dnevi salezijanske duhovnosti, ki so se odvijali v Rimu od 16. do 19. 1. 2014 so nam omogočili živeti, okušati in se poglabljati v salezijansko duhovnost, ki jo lahko strnemo v en stavek: "Daj mi duše, drugo vzemi." To je pa tudi tipičen element  pastoralne ljubezni, ki smo jo poklicani živeti.22.01.2014  Hvaležna za 97 let

V naši skupnosti sester hčera Marije Pomočnice na Bledu smo se 8. januarja 2014 veselili skupaj s s. Matildo Knez, ki je dopolnila 97 let. Ob tako visokem rojstnem dnevu so prihajala voščila, dobre želje in molitve od vsepovsod ...22.01.2014  Mati na Bližnjem Vzhodu

ob 100 letnici prihoda HMP v Damask ...


Od 28. do 30. decembra je mati Yvonne Reonguat, vrhovna predstojnica HMP, obiskala skupnosti HMP v Siriji in Libanonu, ki pripadajo bližnjevzhodni provinci. Sestre pripovedujejo: »Obisk je označevalo Materino veselje, da se je končno mogla srečati s sestrami na ozemlju, ki ga v zadnjem času pretresa toliko trpljenje zaradi državljanjske vojne, ki pa ima mednarodene razsežnosti.«

 


Dodaj na iGoogle Bookmark and Share na vrh  

V Angoli sem videla, kako ljudje živijo skromno, a so vseeno srečni, znajo ceniti malenkosti in so srčni. Misijon mi je pripomogel pri moji osebni rasti, na katero ljudje vedno bolj pozabljamo.

 

(Eva Vilčnik)

 
ZAVOD DOMINIKA, Partizanska c. 6, 4260 Bled | Vse pravice pridržane © 2010 | Kolofon