Arhiv novic, januar 2015

30.10.2015  Vedno nasmejani otroci, kljub temu da so revni

 

Sestra Marjeta Zanjkovič je ena izmed sester, ki so leta 1985 odprle prvo misijonsko skupnost HMP na Madagaskarju. "Sedaj smo odprle že sedmo skupnost," je z veseljem povedala v pogovoru z nami.

 


16.10.2015  Misijonarka že 24 let

Sestra Zvonka je že 24 let misijonarka v Afriki. Rodila se je na Dolenjskem v župniji Šentrupert 14. maja leta 1962. V misijone je odšla takoj po večnih zaobljubah, pri svojih 29-ih letih. Pravi, da je srečna misijonarka. V pogovoru nam je predstavila svojo izkušnjo in spregovorila o misijonu, prebivalstvu in svojem delu.


21.09.2015  Stična 2015


Festival Stična je v soboto, 19. septembra, znova povezala mlada katoliška srca in tokrat pomagala razmišljati, kako v vsakdanjosti živeti "blagor čistim v srcu, kajti ti bodo Boga gledali". (Mt 5,8)15.08.2015  Voščilo don Bosku za 200. rojstni dan

Dragi don Bosko,

naš 'oče, učitelj in prijatelj!',
vse najboljše za tvoj 200. rojstni dan!

To ti, s srcem polnim veselja, ljubezni in hvaležnosti, izrekamo vsi tvoji prijatelji iz dežele pod Triglavom: salezijanci, sestre hčere Marije Pomočnice, salezijanci sotrudniki, don Boskove prostovoljke, nekdanji gojenci in gojenke salezijanskih ustanov, člani združenja Marije Pomočnice, molivci za duhovne poklice; - še zlasti pa seveda vsi mladi, animatorji, mlade družine, starši; pa številni dobrotniki in sploh vsi tvoji prijatelji.

 

Don Bosko, ti si bil in si še vedno velik in neprecenljiv dar za vse človeštvo, še zlasti za vse mlade. Kot 31-letni duhovnik si, v zavesti, da so ti v tvoji hudi bolezni prav mladi od Boga izprosili zdravje, pred njimi izrekel slovesno zaobljubo: »Svoje življenje dolgujem vam. Vedite pa: odslej ga bom vsega porabljal za vas!« To 'zaobljubo' si potrjeval iz dneva v dan, na pragu svojih petdesetih let tudi s temi čudovitimi besedami: »Docela se vam darujem: kar sem in kar imam. Za vas študiram, za vas delam, za vas živim, za vas sem pripravljen dati tudi življenje.«

V svoji brezmejni in nadvse iznajdljivi ljubezni si poskrbel za dušo, duha in telo svojih mladih: dal si jim razvedrilo, kruh, delo, smisel in jih vodil na pot v srečno večnost. Verjel si v mlade: zato si jih pošiljal na ceste in igrišča med vrstnike, v razrede in delavnice za učitelje; pred tabernakelj, da bi izprosili velike milosti za razne namene; verjel si v mlade z ulice, z njimi odprl pot mladinske svetosti in iz njih ustanovil redovno družbo.

Tvoja obljuba Za vas živim nas vabi, da bi tudi mi svoje življenje živeli za druge. Le tako bo tudi naše življenje rodovitno. Le tako bodo lahko tudi drugi živeli in bodo lahko srečni, ko bodo deležni našega življenja, naše ljubezni in našega darovanja.

Don Bosko, ti si tudi za nas na Slovenskem, še vedno, danes morda še bolj kot včeraj, »oče, učitelj in prijatelj!«. Prosimo te, ne nehaj pri Gospodu in pri nebeški Materi Mariji Pomočnici prositi za nas.

Janez Potočnik SDB
inšpektor

Slovenija, 16. avgusta 2015, na dan, ko se je pred 200 leti rodil sv. Janez Bosko

Vir: www.donbosko.si


26.05.2015  DUHOVNO MATERINSTVO

Sestre HMP z začasnimi zaobljubami smo med 23. in 24. majem nadaljevale s poglabljanjem redovne zaobljube čistosti skupaj s. Damjano Tramte. Tokrat nas je gostila skupnost v Murski Soboti, s katero smo delile tudi praznik Binkošti in god naše mame Marije Pomočnice.

21.05.2015  "Don Boskov dom" na Expo 2015 v Milanu


V okviru paviljona salezijanske družine "don Boskov dom" že od začetka svetovne razstave Expo 2015 potekajo razne prireditve. V prvem tednu so bile predstavljene dejavnosti, ki jih mreža don Boskove salezijanske družine opravlja znotraj Organizacije združenih narodov (OZN) v New Yorku in v Ženevi.


09.05.2015  Sveta Marija Dominika Mazzarello praznuje

 

Danes mineva 178 let od rojstva sv. Marije Dominike Mazzarello, prve vrhovne predstojnice naše družbe hčera Marije Pomočnice, velike vzgojiteljice in svetnice, ki pozna pot do pravega veselja.


05.05.2015  Prvi komunikacijski študijski dan

 

Hrvaški novinar Ivan Uldrijan je v soboto, 2. maja, na Rakovniku predaval slovenskim in hrvaškim sestram hčeram Marije Pomočnice ter laikom. Zbranim je na prvem komunikacijskem dnevu, ki ga je pripravila skupina sester, odgovorna za komunikacijo, predstavil osnove medijske komunikacije, pomembnost (in)formiranja mladega človeka in povabil h kritičnemu razmišljanju.

 

 


20.04.2015  Za vas živim - muzikal o don Bosku

 

Zgodilo se je - pred davnimi 200 leti, ko je luč sveta ugledal ustanovitelj salezijancev in sester HMP sv. Janez Bosko; in njegova zgodba se odvija tudi danes oz. se je odvila v premieri muzikla Za vas živim 19. aprila v Majcnovem domu v Želimljem.


09.02.2015  Goduje bl. Evzebija Palomino Yenes

Naj nihče ne reče: "Reven sem, ne morem ničesar dati. Prava dobrota ni odvisna od denarnice, temveč od našega srca. Vedno lahko podariš prijazno in ljubeznivo besedo. Na ta način dviguješ svoj razum in svoje srce k Bogu, od koder prihaja vse dobro.

(Bl. Evzebija Palomino Yenes, HMP)


04.02.2015  VEZILO 2015

Vrhovni predstojnik Ángel Fernández Artime nam je po običajni salezijanski navadi izročil Vezilo, ki  je zedinjujoča beseda za vso salezijansko družino. Že iz naslova lahko razberemo glavni poudarek: KAKOR DON BOSKO, Z MLADIMI, ZA MLADE.


22.01.2015  Širimo veselje z bl. Lavro Vicuna

"Do nikogar nočem biti brezbrižna," si je ponavljala današnja godovnjakinja Lavra iz dneva v dan, iz ure v uro. Lahko je reči, težje pa uresničevati. Kljub svoji šibkosti, omejenosti in mnogoterimi bolečinami v družini, je v svoje odnose s prijateljicami prinašala vedno veliko veselja.


18.01.2015  Kot don Bosko: z mladimi in za mlade

Novo leto se je pravkar začelo in z njim novi izzivi oz. Božji klici. Enega takih najdemo v salezijanski družini v letošnjem Vezilu, ki je osrednji glas našega vrhovnega predstojnika in ki nas vabi, da tudi sestre HMP koreniteje živimo Z mladimi in ZA mlade, s katerimi se srečujemo. Dodatna spodbuda k temu pa je bil pastoralni študijski dan, ki se je v soboto, 17. 1. 2015, odvijal v Ljubljani na Gornjem trgu. Srečanja se je udeležila dobra polovica sester naše slovensko-hrvaške inšpektorije, pa tudi predstavniki mladih in sodelavcev; to nakazuje, da je želja po kvalitetnem oznanjevanju med mladino močno navzoča in da se pastoralnega razmišljanja ter načrtovanja želimo vse bolj lotevati skupaj: sestre in laiki.
Dodaj na iGoogle Bookmark and Share na vrh  

Za razumevanje je bil dovolj prijazen pogled, iskren stisk roke in mogoče vsaka peta beseda, ki smo jo nekako razumeli. Živahen tempo Afrike ti hitro zleze pod kožo in kar naenkrat ugotoviš, da si postal del njega. Postane del tvojega življenja.

 

(Špela Kocjan)

 
ZAVOD DOMINIKA, Partizanska c. 6, 4260 Bled | Vse pravice pridržane © 2010 | Kolofon