Arhiv uvodnikov, 2010

15.11.2010  2010 - evropsko leto boja proti revščini in socialni izključenosti

Evropski parlament in Svet sta 7. novembra 2008 uradno potrdila leto 2010 kot leto boja proti revščini in socialni izključenosti (URL EU L 289).

Evropska unija je ena od najbogatejših regij na svetu, a kljub temu 17 % Evropejcev nima dovolj sredstev za preživetje in si ne more privoščiti osnovnih dobrin.

Več: http://www.youtube.com/watch?v=gV5fFfNodvI&feature=player_embedded


08.08.2010  HVALA-OBRIGADO-TWAPANDULA SUKU

Skupina prostovoljcev se v ponedeljek odpravlja domov po zakljucenem mesecu misijonskega prostovoljstva med angolskim narodom. Obogateni od ubogih in navduseni nad globokimi zivljenjskimi spoznanji bomo doma delili prejeto. Hvalezni za vse in vsakogar, ki nas je spremljal v molitvi in z materialnimi sredstvi vam "pojemo" s tukajsnim jezikom domacinov:

Etali Ndiyolele                                 Danes sem zadovoljen

Sikawala lalimwe eteke                    Nikdar ne bom pozabil

Loi Ngala andingila etali                   Kaj je Gospod danes storil zame

Etali Ndinhamulã                              Danes se veselim

Etali Ndimpandula                           Danes ploskam

Etali Ndipiluka                                 Danes plešem

Etali Ndisivaya                                 Danes slavim

Angolska vizitatorija sester HMP "Kraljica miru" bo letosnji dar, ki smo ga prostovoljci VIDES SLOVENIJA zbrali s pomocjo dobrotnikov namenila za gradnjo novega VRTCA V BENGUELI. Vrtec ze danes obiskujejo stiri skupine, v vsaki je po 40 otrok. Objekt bo otrokom omogocil, da se bodo umaknili iz dosedaj odrtega prostora med kontejnerji in jim zagotovil kvalitetnejse pogoje za vzgojo. Nad vrtcem pa sestre ze snujejo oddelek za bodoco srednjo solo. VZGOJA BO RESILA SVET, bi se nam tudi vi radi pridruzili pri resevanju?


16.07.2010  Trst-Rim-Addis Abeba-Luanda srečno in hitro

Ko smo se v torek, 13. julija po sveti maši okrepljeni z našim Gospodom in spodbujeni z mnogimi besedami, gestami in izrazi podpore odpravili na pot proti Luandi si nismo predstavljali, da bo šlo vse tako hitro in tekoče. Na letališčih so nas mnogi obrazi in govorice sveta pripravljale na drugačnost, različnost. V Luandi so nas prijazni uradniki hitro spustili po prtljago, ki je vsa srečno prispela, v sprejemni avli pa so nas že čakale s. Lorella, s. Maria in s. Ines, vsaka s svojim vozilom. Prvo noč v Angoli je Benguelska ekipa prenočila v inšpektorialni hiši, medtem, ko so prostovoljci za Kakuako in Calulo odrinili tja že istega dne. Hvaležni za vse molitve in misli vas pozdravljamo in kličemo na vas blagoslova.

Saudasoes da Angola


01.07.2010  Jezusove priče do skrajnih mej sveta

 

SVETIŠČE MARIJE POMOČNICE - RAKOVNIK 13.07.2010 ob 15:00

Vabljeni k sveti maši, kjer bo 14 prostovoljcev VIDES prejelo misijonski križ pred odhodom na svoje poslanstvo v Angolo. Sveta maša se daruje za: dobrotnike misijonov HMP, blagoslov poslanstva prostovoljcev VIDES in srečno pot v Angolo in nazaj. Mašuje novomašnik CE škofije g. Janez Kozinc,  pridiga p. Jože Kokalj, DJ, somašuje študentski duhovnik g. Klemen Svetelj in drugi.

Vabljeni vsi prijatelji Angole in misijonov, sorodniki in dobrotniki!

 

 


02.06.2010  Ubogi tega sveta so najboljše zdravilo


»Večjo občutljivost za bližnjega si lahko pridobimo predvsem in samo tako, da vidimo konkretno trpljenje in stisko bližnjega in da se z njegovo pomočjo zavemo, kako je Bog dober in koliko nam daje. Zato so ubogi tega sveta najboljše zdravilo za zdravljenje človeškega napuha in samopomilovanja, za zdravljenje vsake oblike samozadostnosti, iz katere izvira napadalno obnašanje sebičnega pohlepneža. Če ne bomo čim prej poskrbeli za to, da bi mladi prišli v stik z ubogimi vseh vrst, se nam obeta obdobje samozadostnega egocentrizma.«

dr. Ivan Štuhec
Dodaj na iGoogle Bookmark and Share na vrh  

Misijonska prostovoljska izkušnja me je veliko naučila za življenje.

 

(Alenka Topler)

 
ZAVOD DOMINIKA, Partizanska c. 6, 4260 Bled | Vse pravice pridržane © 2010 | Kolofon