Arhiv uvodnikov, 2011

15.07.2011  Hvala vsem dobrotnikom

Hvala vam, dragi dobrotniki Projekt-a Angola 2011. Te dni v dveh šolskih centrih sester HMP »Vila Mornese« v Luandi in »Don Bosko« v Cacuacu nameščajo nove šolske omare. Znesek zanje ste prispevali vi. Učilnice so opremljene s skromnimi klopmi in mizami ter tablo, na stenah pa visi podoba Marije Pomočnice ter razpelo. Učitelji so svoje učno gradivo prinašali in odnašali domov, v razredu tudi ni bilo moč hraniti šolskih pripomočkov. Nove železne omare, ki so domače proizvodnje in jih je izdelala delavnica v Luandi bodo v Vili Mornese poskrbele za ureditev šolske knjižnice, v Cacuacu in na njenih treh podružnicah - Sao Bento, Cristo Re in Seteco pa bo od sedaj možna hramba šolskih pripomočkov, za boljši vzgojni proces šolarjev.

 

Seznam Dobrotnikov Angole 2011: http://vides.zavod-dominika.si/?id_site=1525

 

 


27.06.2011  Pričeval Ljubezen bom

Kakor dolgo bom živel,
pričeval Ljubezen bom,
priča Zanjo bom v tišini,
ko beseda ni dovolj.
Z vsakim dihom, ki ga imam,
hvalo bom Gospodu dal,
kakor dolgo bom živel,
pričeval Ljubezen bom.


07.05.2011  Svetilnik

Naše svetlo pričevanje, »luč, postavljena na svetilnik, da bi razsvetljevala vso hišo,« pomaga mladim, da postanejo misijonarji drugih mladih, graditelji nove generacije, ki odklanja napačne vzore in najde moč, da reče DA Jezusu Kristusu in mu na radikalen način podari življenje za prihod njegovega kraljestva.  »Pogum, luč še vedno žari!«

 

Iz Okrožnice 917, M. Yvonne Reungoat


24.04.2011 

 

Če ste torej vstali s Kristusom, iščite to, kar je zgoraj,

kjer je Kristus, sedeč na Božji desnici. /Kol 3,1/


V naši zemeljski resničnosti in v našem srcu sta hkrati veselje in bolečina in na naših obrazih nasmeh in solze. Ker pa je Kristus vstal, je živ in hodi z nami, lahko na tem svetu pojemo in hodimo, zvesti svojim dolžnostim in s pogledom uprtim v nebo.

 

VESELA ALELUJA!


23.03.2011  Šola - ključ za razvoj: šolarji Angole, Malavija in Gane

Slovenski šolski muzej si z občasnimi razstavami prizadeva prikazati široko in raznovrstno področje šolstva in vzgoje tako na Slovenskem, kot tudi drugod po svetu. Afriški kontinent je nekaj posebnega. Zaradi njegove raznolikosti in pestrosti o eni sami Afriki preprosto ne moremo govoriti. Srečevanje z Afriko in njenimi številnimi posebnostmi tako zmeraj bistveno zaznamuje okolje, kjer se popotnik srečuje z ljudmi in spoznava njihovo posebno kulturo. Z namenom, da bi z vami podelili delčke naše izkušnje, je nastala razstava Šola - ključ za razvoj: šolarji Angole, Malavija in Gane.

Razstavo so pripravili trije vodiči Slovenskega šolskega muzeja. Temelji na njihovih lastnih izkušnjah, ki so jih neodvisno drug od drugega pridobili v okviru prostovoljnega dela v treh različnih afriških državah. Tomaž Gorenc je v okviru mednarodne salezijanske organizacije VIDES prostovoljno delo opravljal v Angoli, v mestu Benguela, kjer je v socialnem centru otroke, stare od 12 do 19 let, poučeval en mesec. Polona Logar je v Malaviju, v državni šoli v glavnem mestu Lilongwe, tri tedne poučevala otroke, stare od 9 do 15 let, pri tem pa je sodelovala z misijonarji, ki delujejo v Don Boscovem mladinskem centru. Tina Palaić je v Gani, v mestu Tamale, pod okriljem ganske organizacije CINORG (Children In Need Organization), šestletne otroke v državnem vrtcu poučevala tri tedne.

Razstava temelji na slikovnem gradivu, nadgrajujejo pa jo razstavljeni predmeti iz vseh treh držav. Spremlja jo tudi brošura, ki predstavlja neke vrste vodnik po razstavi, saj je v njej opisano šolstvo vsake izbrane države posebej in prostovoljna izkušnja avtorjev razstave.

Razstava bo na ogled do 1. novembra 2011

Slovenski šolski muzej, Plečnikov trg 1, 1000 Ljubljana

 


20.01.2011  »Bodi prostovoljec, spreminjaj svet!«.


Svet Evropske Unije je 24. novembra 2009 razglasil leto 2011 za Evropsko leto prostovoljnih dejavnosti za spodbujanje aktivnega državljanstva, kratko Evropsko leto prostovoljstva. S tem so se potrdila prizadevanja evropskih in nacionalnih prostovoljskih centrov, mrež, tudi slovenske, da bi Evropska unija z razglasitvijo prikazala pomembnost prostovoljskega dela in intenzivnejše skrbela za njegov razvoj. Slogan leta je postal: »Bodi prostovoljec, spreminjaj svet!«.


V odločbi leta so zapisani naslednji cilji:
•    vzpostavljanje ugodnega okolja za prostovoljstvo v EU,
•    okrepitev pristojnosti organizatorjev prostovoljnih dejavnosti za izboljšanje njihove kakovosti,
•    priznavanje prostovoljnih dejavnosti,
•    krepitev ozaveščenosti o koristih in pomembnosti prostovoljstva.

 

 


Dodaj na iGoogle Bookmark and Share na vrh  

Angola je poleg prostovoljstva tudi misijonarska izkušnja - kar pomeni, da ima naše delo tudi drugačen smisel, pričevanje za Jezusa v vsem kar smo tam počeli - z otroki, med prostim časom, med obroki.

 

(Kristina Hočevar)

 
ZAVOD DOMINIKA, Partizanska c. 6, 4260 Bled | Vse pravice pridržane © 2010 | Kolofon