Svetovni dan mladih v Krakowu s papežem Frančiškom: Bog čaka tebe

07.08.2016 

 

Letošnji svetovni dan mladih s papežem Frančiškom, 19.7.-1.8., na Poljskem, prvi teden po škofijah, drugi teden v samem Krakowu, je v meni utrdil vero in dal nov pečat na do sedaj  še negotove življenjske cilje. Množica mladih iz vsega sveta, gostoljubnost Poljakov, prijaznost, sprejetost in potrpežljivost mladih bosta za vedno ostali v mojem spominu. 

Vse kar smo doživeli v prvem tednu po škofijah, salezijanski avtobus konkretno v župniji Wieszowa, se je dodatno stopnjevalo do vrhunca v Krakowu - »bdenjske vigilije« in nato sv. maše v nedeljo, na t.i. polju usmiljenja.

 

Skozi celotni drugi teden se je zvrstilo veliko festivalov in koncertov. Slovenci, bilo nas je 560, smo imeli tri dopoldneve svoje kateheze z nenehno možnostjo za spoved. Ganljivo je bilo svetoletno romanje usmiljenja od bazlike sv. Janeza Pavla II. do bazilike sv. Favstine Kowalske. Tisti, ki čutimo pripadnost SMG, smo se udeležili salezijanskega festivala, ki nam je dal novega zagona, da pričujemo v svetu. Pod okriljem vrhovnega predstojnika salezijancev Angela Fernadez Artime in vrhovne predstojnice hčera Marije Pomočnice, Matere Yvonne, smo doživljali salezijansko  karizmo na lastni koži. Navdušenje na festivalu je bilo izjemno, sama adoracija in koncert pa duhovno bogata in globoka.

 

Hvaležna sem, da mi je Bog dal to priložnost, da se lahko globlje srečam z Njim na malo drugačen način, skupaj z dvo milijonsko množico mladih iz vsega sveta.

 

Papež Frančišek nas je v svojih nagovorih spodbujal k odpuščanju do naših sovražnikov, ljubezni do sočloveka in solidarnosti najbolj pomoči potrebnim. Pozval nas je, naj sami odločamo o sebi in ne dopustimo, da kdo drug odloča namesto nas. Če želimo ljubezen, moramo znati odpuščati vedno in povsod, le tako bodo naša življenja srečna. Vsak križ ima svoj namen in pot križa je pot sreče; torej ne obupajmo v težkih situacijah, saj ima vsako trpljenje svoj namen; čeprav ga ja največkrat težko sprejeti. Bog nas ljubi bolj, kakor ljubimo sami sebe, verjame v nas bolj, kakor verjamemo sami vase, je papež položil nam mladim na srce po sklepni maši SDM. Šele ko bomo sprejeli sebe, bomo zmožni ljubiti tudi druge. Ko štirinajst dni gledaš iskrene, nasmejane obraze polne hrepenenj in navdušenja, veselja in upanja se tudi sam vprašaš, če ni to dovolj velik razlog, da vztrajaš na poti vere.

 

Dobili smo potrditev od papeža samega, ki nas je obenem tudi pozval z besedami: V vseh okoljih, kjer se nahajate, vas Božja ljubezen vabi, da bi prinašali veselo novico, da bi iz svojih življenj naredili dar Zanj in za druge. To pomeni biti pogumni in biti svobodni.

 

Mladi, naše poslanstvo je širiti Jezusa med vse ljudi; širiti mir, tam kjer je vojna; ljubezen, kjer je sovraštvo; upanje, kjer je brezup; veselje, kjer je trpljenje; smeh, kjer je jok.

 

Naloga vseh nas mladih, ki smo bili deležni božjega usmiljenja v Krakowu je, da postanemo misijonarji usmiljenja in ljubezni, ki bodo širili evangelij vsem ljudem.

 

Papež nam naroča: Zapomni si, Bog nekaj hoče od tebe, Bog čaka tebe. Bog prihaja, da razbije naše zaprtosti, prihaja, da odpre vrata naših življenj, naših nazorov, naših pogledov. Bog prihaja, da odpre vse, kar te zapira. Vabi te, da bi sanjal, želi ti pokazati, da je svet s teboj lahko drugačen. Tako je: če od sebe ne boš dal najboljšega, svet ne bo drugačen. Torej več kot boš dal, več boš prejel. Ne bodi, kot papež naziva nekatere mlade današnjega časa, ˝coach-potatoes˝, ampak začni delati najprej na sebi. Lenoba, zapravljanje časa za računalnikom in nezadovoljstvo nad življenjem te ne bodo pripeljali daleč, temveč ti bodo vse vzeli. Začni vsak dan z veseljem v srcu in z Jezusom. Bog čaka tebe.

Špela KosDodaj na iGoogle Bookmark and Share na vrh  

Nekaj posebnega je občutek, da več tisoč kilometrov proč, nekje pod ekvatorjem v črni Afriki živi en fant, ki je tvoj prijatelj; kot takega ga imaš seveda rad, vendar mu ne moreš nikoli po telefonu poslati kratkega sporočila, niti ne po elektronski pošti zaželeti veliko blagoslova ob prejemu svete birme ... Lahko le skleneš roke in dvigneš srce k Očetu, ki mimo razdalj povezuje svoje otroke.

 

(Karmen Jenič)

 
ZAVOD DOMINIKA, Partizanska c. 6, 4260 Bled | Vse pravice pridržane © 2010 | Kolofon