Brazilske tradicionalne jedi

09.07.2013 

 

Ste že kdaj poskusili fejioado ali pili caipirinho? Tudi za večino izmed nas, Videsovih prostovoljcev, je bilo to v torek, 8. julija, prvič. Pa da začnemo lepo na začetku ...

 


Torkovo jutro se je za nekatere izmed nas začelo veliko bolj zgodaj kot običajno. Sestra Nice je namrec praznovala svoj 41. rojstni dan in prostovoljci smo jo presenetili z 41 baloni, ki smo jih prvotno hoteli pretihotapiti v njeno sobo, na koncu pa so zaradi manjših zapletov pristali kar v predprostoru. Praznovanje rojstnega dne se je nadaljevalo tudi pri zajtrku, kjer smo ji zapeli Vse najboljše in ji podarili 41. balon, na katerega smo se tudi vsi podpisali.


Dopoldan smo izkoristili za pripravo delavnic (tako kot prejšni teden bomo tudi ta teden imeli glasbeno, plesno, gledališko delavnico ter delavnico ročnih spretnosti), ki jih bomo v sredo in četrtek izvajali v obeh hišah. Ideje so švigale in ura je kmalu odbila pol eno, ko smo se peš odpravili do hiše Aninih staršev na tipično brazilsko kosilo.


Kako torej izgleda tipično brazilsko kosilo? Za glavno jed so nam postregli že zgoraj omenjeno fejioado, jed iz fižola in svinjskega (lahko tudi govejega) mesa, ki je tudi brazilska nacionalna jed. Ime izvira iz portugalske besede fejião, kar pomeni fižol. V fejioadi se najpogosteje uporabijo svinjska ušesa, jezik in rep, lahko pa tudi dimljene klobase. Jed je postrežena z rižem. To je bila jed afriških sužnjev. Gospodarji so pobrali najboljše dele mesa, sužnjem pa pustili ostanke, oni so jih vse zrezali na kosce in nastala je odlična jed.


Ob fejioadi smo pili caipirinho, brazilski nacionalni coctail, narejen iz cachaça (alkohola, proizvedenega iz sladkornega trsa), sladkorja in limete, seveda pa je nepogrešljiv dodatek tudi led. Legenda pravi, da naj bi pijača nastala okoli leta 1918, izvira pa iz mesta Sao Paulo. Osnova za caipirinho je bila pijača iz cachaçe, medu, cesna in limone, ki so jo uporabljali za zdravljenje proti španski gripi, danes pa jo uporabljajo predvsem pri manjših prehladih. Kasneje so odvzeli česen in med, da bi omilili okus limete, pa dodali se nekaj žlic sladkorja.Tako je nastala danes nadvse popularna pijača.


Pravo kosilo se seveda zaključi s sladico in tokrat so nam postregli z brigadeirosi, preprostimi čokoladnimi bomboni iz kondenziranega mleka, masla ter čokolade v prahu. Zmes se segreje v pečici, da ohrani svojo lepljivo teksturo, nato pa se iz nje oblikuje kroglice, ki se jih na koncu povalja v čokoladnih mrvicah.


V teh dneh, kar smo v Braziliji, smo seveda poskusili še nekaj tipičnih jedi, med katerimi naj omenim se carambolo (ali zvezdni sadež), sadež, čigar ime je povzeto po njegovi obliki petkrake zvezde. Od sladkarij pa prostovoljci najraje posežemo po pacoquiti, `valjčku`, narejenem iz zmletih arašidov. Naj za konec se omenim, da smo prisostovali pripravi kave na tipičen brazilski način in imela je res odličen okus. Pa dober tek vsem. :-)




Fejioada s prilogami

capirinha

veselje na oceh

Brazilije ni brez glasbe
Dodaj na iGoogle Bookmark and Share na vrh  

Da je Mozambik drugačen od Slovenije, sem vedela že preden sem odšla tja dol kot prostovoljka. Da pa se razlikuje v tolikih pogledih, tega nisem vedela. Nikoli ga ne bom pozabila, molim za vse, ki sem jih srečala in sem hvaležna, ker tudi oni molijo za nas.

 

(Maja Žibert)

 
ZAVOD DOMINIKA, Partizanska c. 6, 4260 Bled | Vse pravice pridržane © 2010 | Kolofon